Despre Craiova-Capitala Olteniei

0
Despre Craiova-Capitala Olteniei, cea care este resedinta judetului Dolj, fiind un oras situat in sudul Romaniei, pe malul stang al raului Jiu, la o altitudine cuprinsa intre 75 si 116 m. Este parte integranta din Campia Romana, o campie care se intinde intre Dunare, Olt si podisul Getic, fiind strabatuta prin mijloc de Valea Jiului. Orasul Craiova este situat in centrul regiunii Oltenia, intr-o zona de relief joasa.

Regiunea Oltenia

Oltenia este o regiune din sud-vestul Romaniei, delimitata la est de raul Olt, de Dunare la sud si vest si de Carpatii Meridionali la nord. Apele Jiului, strabat regiunea in direcţia nord-sud şi o impart in doua parti aproximativ egale. adevarul.ro a publicat, cu ceva vreme in urma, un articol care face referire la numele preluate de judetele Olteniei. Iata astfel, de unde provin numele celor 5 judete existente in regiunea Oltenia:

Dolj

Numele provine de la cuvântul slav "dolu“, care inseamna "vale“.

Gorj

Provine de la cuvantul slav gora (munte) ai raul Jiu ("Jiul de munte”).

Mehedinti

Numele de Mehedinti vine de la Mehedinski, un termen slav desemnand teritoriul din jurul orasului Mehadia, oraş aflat pe teritoriul judetului Caras-Severin, la granita cu Mehedinti.

Olt

Originea numelui judetului Olt provine chiar de la raul care-i strabate teritoriul. Denumirea oficiala de “Olt”, pentru suprafata administrativ-teritoriala, a fost însa folosită pentru prima data în anul 1500, de catre domnitorul de atunci al Tarii Romanesti, Radu cel Mare (sau “cel Frumos”).

Valcea

Exista doua variante de explicare a etimologiei, cum ca numele provine fie din cuvantul slav "vâlk“ (lup), fie din latinescul "vallicella“ (vâlcea – vale ingusta). Iata ce declara, acum cativa ani, Aurelia Grosu, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judeţean Olt: “La bază, regiunea istorică Oltenia a cuprins doar judeţele din stânga râului Olt: Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. Judeţul Olt a fost alăturat numelui regiunii mult mai târziu, lucru puţin ştiut, din păcate, în ziua de astăzi. Râul Olt era graniţa, de fapt, dintre regiunile Oltenia şi Muntenia, cea din urmă cuprinzând, iniţial, judeţul Olt în componenţă, alături de Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi.

Din punct de vedere geografic, Oltenia este situată între Dunăre, culmile Carpaţilor Meridionali, culoarul Timiş-Cerna şi, desigur, râul Olt. În prezent, Oltenia reprezintă provincia situată în partea de sud-vest a ţării şi are în componenţă judeţele: Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi. 

Tot aici a intrat şi judeţul Romanaţi, cu capitala la Caracal, dar acest lucru nu a mai fost valabil din 1950, odată cu reforma administrativ-teritorială ce a desfiinţat şi înglobat Romanaţiul în judeţul Olt de astăzi”. Intreaga suprafata a regiunii Oltenia este de 24 095 km², iar cele mai importante oraşe sunt Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Targu Jiu si Ramnicu Vâlcea.

Despre Craiova-Capitala Olteniei

Originea numelui actual al orasului este subiectul multor controverse si nu se cunoaste cu exactitate istoricul lui. Singura cunoastere, despre care se poate spune cu certitudine, este ca numele Craiova vine de la slavonescul "kralj", care inseamna rege, sau crai.

Craiova-Capitala Olteniei este un oras pozitionat aproximativ in centrul regiunii Oltenia, la o distanta de 227 km de capitala Bucuresti si 68 km distanta de Dunare. Conform recensamantului efectuat in anul 2012, populatia orasului Craiova se ridica la 293.567 locuitori, intr-o scadere comparativ cu recensamantul din 2002, cand erau inregistrati 302.601 locuitori. Relieful oraşului Craiova este unul de campie.
 
Doar spre partea nordica a orasului se poate observa o usoara influenta spre mici dealuri, in timp ce partea sudica tinteste spre zona de lunca. Zona Metropolitana Craiova apartine unei zone cu clima temperata si cu influente mediteraneene. Este o clima care se caracterizeaza prin ierni moderate si veri calduroase, cu o perioada mare de zile tropicale, precipitatii in toate anotimpurile.  Acum, dupa aceasta sumara cunoastere a orasului, iata si doua mari repere ale acestui oras minunat Craiova.


Parcul Romanescu


Dispune de specii rare de arbori si plante, de o gradină zoologica de lacuri, debarcader, restaurante, velodrom, teatru de vara superb, hipodrom si poate fi considerat unul dintre cele mai mari si frumoase parcuri din Europa. O data vizitat, toate cele descoperite dau impresia ca parcul pare o componenta dintr-un basm.

Gradina Botanica

Este o minunata gradina infiintata din initiativa si sub directa indrumare a prof. dr. univ. Alexandru Buia in anul 1952. Scopul sau a fost o baza de studiu pentru studentii facultatilor de agronomie si horticultura, dar si ca o frumoasa zona de agrement. Prin colectiile vaste existente si de o mare diversitate, Gradina Botanica, cu o suprafata de 17 ha, detine material biologic viu pentru studiu, dar si cercetari fundamentale. 

De vizitat

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre istoria si traditiile din aceasta regiune, fiindca chiar exista multe de aflat, recomandarea este o vizita la Muzeul Olteniei. Mai ales ca acest muzeu este gazduit in Casa Baniei, cea mai veche cladire non-religioasa care exista in Craiova si una dintre cele mai vechi cladiri din tara. 

Dedicat iubitorilor de arta, este Muzeul de Arta din Craiova, aflat in Palatul Dinu Mihail, construit la inceputul anilor 1900 in stil neo-clasic de un arhitect francez. Nu in ultimul rand, Teatrul National Marin Sorescu, fondat in 1850, care este o institutie de renume international. Este singurul teatru din Romania care a fost decorat de Presedintia Romaniei cu Ordinul "Meritul Cultural” in rang de Comandor, "în semn de apreciere deosebita pentru realizările de exceptie ale colectivului TNC, care au facut din aceasta institutie culturala una dintre cele mai renumite scene ale Romaniei”. 

Mai trebuie stiut ca multe personaje extrem de cunoscute din Romania au avut legatura cu Craiova. Domnitorul Mihai Viteazul s-a nascut aici, cunoscutul sculptor Constantin Brancusi a sculptat primele sale sculpturi in acest oras, iar primul stilou a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru (1799-1875). 

Dar oare cate nu se pot scrie despre o astfel de localitate, asa cum este Craiova, oras cu care autorul acestui articol se mandreste oriunde in lume. Daca esti craiovean, gandesti la fel Despre Craiova-Capitala Olteniei?
Despre Craiova-Capitala Olteniei

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Anunturi Craiova incurajeaza pe fiecare sa posteze un comentariu.
Nu se accepta cuvinte obscene sau adresari jignitoare catre vreun utilizator, sau chiar administratorului acestui blog.
Anunturi Craiova isi rezerva dreptul de a sterge oricand un comentariu cu un caracter deranjant.

Trimiteți un comentariu (0)
Catre sus